on 20/4/2025, 17:39:47
Het hoeft niet per se uranium te zijn. In de Gobiwoestijn heeft China de wereldwijd enige thoriumreactor als testreactor in bedrijf genomen – en hij functioneert. Een duidelijk veiliger alternatief voor atoomstroom, omdat kernsmeltingen onmogelijk zijn.
Omdat thoriumreactoren, vooral de zogenaamde LFTR´s (Liquid Fluoride Thorium Reactors) het gemakkelijk beschikbare element thrium-232 gebruiken, dat door het opvangen van neutronen veranderd kan worden in uranium-233, gelden zij als belangrijke toekomsttechnologie wat betreft stroomopwekking. In het bijzonder ook daarom, omdat zulke reactoren geen kernsmeltingen kunnen veroorzaken. Een superramp zoals in Tsjernobyl is dus evenzo weinig mogelijk als de aanhoudende gevolgen van de tsunami in Fukushima, die de gelijknamige kerncentrale beschadigde. Tegelijkertijd bieden ze een stabiele stroomverzorging.
De actuele doorbraak in China, dat zo´n thorium testreactor in de Gobiwoestijn in bedrijf nam, vormt nu een mijlpaal. Ook al ligt de technologische graad van rijpheid nog onder die van conventionele kerncentrales, zou dit de eerste stap naar een nieuw tijdperk kunnen zijn. De testreactor levert op dit moment een thermische prestatie van 2 Megawatt (wat overeenkomt met een elektrische prestatie van ongeveer 600 Kilowatt). Daarmee zou men weliswaar maar ongeveer 1500 huishoudingen van stroom kunnen voorzien, maar wat lukt in het klein, is ook in het groot haalbaar.
In China zelf wijst men er op dat de thoriumreserves in het land voldoende zouden zijn om de nationale stroomverzorging theoretisch duizenden jaren te garanderen. En dat met duidelijk minder atoomafval dan dat wat de op dit moment gebruikte uraniumreactoren produceren. De Chinese pogingen zijn gebaseerd op openbaar toegankelijke onderzoeken van de Amerikanen uit de jaren ´60, waarbij zij de oude experimenten nabootsten en de technologie verder ontwikkelden.
Een andere, grotere thoriumreactor met een productiecapaciteit van 10 Megawatt stroom is al in aanbouw. Deze moet in het jaar 2030 in bedrijf worden genomen. En wie weet – misschien zullen zulke reactoren al in het jaar 2050 tot 20% van de globale stroombehoefte kunnen dekken. En dat geheel zonder weerafhankelijke schommelingen zoals bij wind- en zonnekrachtcentrales.
Voor het Rijk van het Midden zou deze technologie in ieder geval een stap op weg naar zelfvoorziening wat betreft stroomopwekking zijn. Men zou niet meer zozeer op importen aangewezen zijn dan tot nu toe, maar zou gewoon de eigen thoriumreserves kunnen aantappen. En de Europeanen? Die bouwen wind- en zonnekrachtcentrales en laten hun stroomopwekking in toenemende mate aan het weer over.
https://ejbron.wordpress.com/2025/04/20/china-exploiteert-de-eerste-functionerende-thoriumreactor/#more-431742
33
Message Thread
« Back to index