Previous Message
Het eerste deel kan ik me wel in vinden,geld is geen religie,dat heeft religie ervan gemaakt zodat de leden het graag aan haar afdragen,ze willen immers geen “afgoden” dienen.
Dat is mooi geformuleerd
Maar ik ga je zin van achteren naar voren ontleden.
Ze willen geen afgoden dienen (althans de schijn wekken).
Dus leggen ze daarom "hun aandeel" aan wat er in de Wereld mank gaat in de schoot van het Geld.
Voor hun gemak suggereren ze dan maar, dat Geld een religie is.
Kortom, Geld wordt valselijk tot religie door hun gemaakt.
Daar zou men zich natuurlijk in kunnen vinden, weze het niet, dat de grote zichtbare boom (religie algemeen) met al zijn takken (diverse stromingen) en goene blaadjes (aanhangers) ook diep in de grond zijn onzichtbare wortels heeft, die op hun beurt het nodige vocht uit de bodem onttrekken.
Zonder wortels geen boom of zelfs zou men deze wortels kappen, dan zal de boom snel tot brandhout worden.
De wortels zuigen de bodem leeg, opdat de boom kan leven. Boom en wortels zijn één. Geen wortels geen boom en omgekeerd.
Religie teert op kapitaal (Geld of Rijkdom) en als dit wegbreekt, dan blijft er weinig of niets over.
Wij (de meeste mensen) erkennen dat systeem wel, maar herkennen niet dat het de "echte religie" achter de religie is.
Je schreef: Wat betreft schuld aangaan is het ook relatief,de vorige schuldencrisis is ontstaan door een overmatige schuldenlast veroorzaakt door een systeem van speculatie op schulden
Bovenstaand is op zichzelf volledig juist, maar het neemt niet weg, dat jij en ik daardoor ook "ongewild" een schuld aangaan of anders gezegd "worden opgezadeld" met hogere lasten.
Indirect betalen jij en ik mee en dat heet dan "vermindering van koopkracht".
Geld als ruilmiddel voor goederen of een dienst (waarin beide partijen zich kunnen vinden, zelf het vb. van Mitch en de Nachtwacht) is volledig in orde. Ik tevree jij tevree.
Maar wij leven in een Wereld waarin het evenwicht al heel lang zoek is. Met z'n allen dragen wij schulden op schuld (precies zoals je schreef, schulden op speculatie) en toch blijft de mensheid in het Geld geloven
Een indiaans spreekwoord:
Pas als de laatste boom is geveld, pas als de laatste rivier is vergiftigd, pas als de laatste vis is gevangen, pas dan zullen jullie erachter komen dat je geld niet kunt eten.
34
Responses