gein moet zij gezin sory puck Previous Message
hoe reageerde jezus op anders denkenden?
goede morgen luitjes.
het is duidelijk dat jezus niet duid op een literalistisch geloof ,maar op een weg binnendoor. hij propageert geen dogmatiek, maar verwacht dat iedereen zoekt, en blijft zoeken. dus ook ontwikkelt.in een gein of gemeenschap zijn verschillende niveaus van ontwikkeling, er wordt stevig gekibbeld in over hoe het zou kunnen zijn. er kan zelfs een hevige strijd zijn .als niet iedereen(dogmatisch hetzelfde aanhangt.
jezus brengt de mens terug naar zijn of haar uniciteit .het licht in het eigen zelf. de mens is uniek, wanneer wij tenminste ons zelf mogen zijn. wanneer wij dat anders zijn van die ander willen accepteren. wij die de ander groot willen maken. uit onbaatzuchtige liefde .wie wil jij zijn? wat is jou keuze?
als wij kijken naar de verhalen van jezus zie je dat het zelden of nooit voorkomt dat hij de ander aan valt .hij antwoord slechts met; (u zegt het) met andere woorden dat is uw belevenis of uw wereld.
hij is een goed voorbeeld om de ander in zijn of haar waarde te laten want het gaat niet om het oordelen of goed of kwaad., maar om rijp en nog niet rijp. vanuit de mens gezien meerdere waarheden. maar als je gelooft in de groei van die ander zit daar vooruitgang in. hoe meer mensen, hoe meer diversiteit. ik denk dat vrede in ons wordt geboren geboren doordat wij vrede werkers kunnen worden om vanuit ons hart de liefde aan het woord te laten. niet omdat het jou wordt opgelegd, maar omdat je zelf een mens met een hoofdletter wil zijn. en jou licht wil laten schijnen maar dan moet jou wel een licht op gaan. we zijn deel van een groter geheel en samen de voltallige schepping
doch ook individueel zijn we in staat te scheppen in onderlinge verhoudingen, zo bouwen we aan ons koninkrijk waar wij zelf koning zijn. doordat iedereen uniek is. groetjes puck. Previous Message
Dag Rashida,
Ik geloof dat de bijbel ontstaan en geschreven is door God en mensen voor mensen/de mensheid.
Een Groeibijbel is een bijbel die voor tieners is geschreven zodat zij wat meer en wat beter kunnen begrijpen wat er zoal in de bijbel staat, voor mij niets geks of vreemds.
Wat een ieder verder van en over de inhoud van de bijbel denkt, is iets wat men zelf moet weten naar mijn mening, of die inhoud nu wel of niet met andere boeken of verhalen vergeleken kan worden.
Ik geloof dat er maar één mens tijdelijk naar de hemel is gegaan om daar de waarde van het offer aan God aan te bieden als koning-hogepriester, zoals de hogepriesters van Israël dat deden op de Grote Verzoendag.
Als het offer door de hogepriester gebracht was in het Allerheiligste deel van de tabernakel of tempel, een afbeelding van de tempel in de hemel, dan kwam de hogepriester terug uit het Allerheiligste via het heilige deel van de tempel, een afbeelding van de geestelijke tempel die o.a. in Efeze 2:11-22 en 1 Pet. 2:4-10 wordt benoemd.
Zo komt Jezus dus terug voor zijn volk om hen de vergeving te schenken, niet alleen in woord, maar ook in daad, nl. door hen eeuwig leven, onsterfelijkheid en onvergankelijkheid te schenken en daardoor hun lichaam de verlossen van de gevolgen van de zonde, de sterfelijkheid en vergankelijkheid en de dood.
Ook het aardse milieu zal dan herschapen worden op hetzelfde moment, zie Rom. 8:18-24. Daarom ook kan Jezus niet in 70 GT zichtbaar gekomen zijn, want dan was de aarde nu een paradijs, vrijgemaakt van de slavernij aan het verderf.
Om toch gelijk te krijgen hebben de preteristen er daarom maar een vergeestelijking van gemaakt en bevinden we ons nu al in de nieuwe schepping van hemel en aarde. Dat is net zoiets dan wat de JG ons vertelden, nl. dat we ons in een geestelijk paradijs zouden bevinden.
Maar goed, ieder z'n opvattingen zeg ik dan maar.
Groet,
Elle Previous Message
Dag Elle,
De bijbel is toch geschreven door mensen, voor mensen, en volgens de christenen geïnspireerd door God?
Vind het vreemd dat er nu ineens een Groeibijbel op de proppen komt.
En wel door een dominee die ook aandacht nodig blijkt te willen krijgen? Zo bezie ik het.
Tja, en de gewone mens dient het maar voor waar aan te nemen, zeker als christelijke gelovigen wordt er mogelijk gewoon weer iets op de mouw gespeld.
Helaas is dat niet mijn gedachte.
Zie de bijbelverhalen meer als ontstaan uit vele culturen waar de joden mee verbonden bleken in het verleden. Vaak dan ook de vele mythologieën.
Zoals:
sis, Osiris en Horus
Tjeu van den Berk claimt dat door Egyptologische studies na 1990 steeds duidelijker wordt dat de wortels van het christendom meer in Egypte dan in het jodendom liggen. Het lijdensverhaal van de god Osiris zou een oermythe zijn die precies past op het lijdensverhaal van Christus: een god die als een mens lijdt.[5] Ook blijkt dat in het vroege christendom de mythe en de uitbeelding van Isis en haar zoon Horus model hebben gestaan voor afbeeldingen van Maria met het kindje Jezus.
Genomen vanaf wiki
https://nl.wikipedia.org/wiki/Christendom_en_syncretisme
Zo maar even een gedachte van mezelf
groet
Rashida Previous Message
Dag allemaal.
Iets interessants, althans voor mij. Daarom deel ik het met jullie.
Voor wat het waard is natuurlijk weer
Groet aan allen,
Elle
https://cip.nl/cip+/83595-wat-genesis-en-openbaring-met-elkaar-te-maken-hebben-piet-van-midden/SUlXUgQMBnIkYUgfFx0bchgXEg
Wat veel christenen over het hoofd zien in Openbaring: "Dat wij naar de hemel gaan klopt niet"
De hof van Eden in Genesis en het nieuw Jeruzalem in Openbaring hebben meer gemeen dan je denkt. Dominee Piet van Midden onthult wat je misschien nooit is opgevallen aan de betekenis van deze Bijbelverhalen. "Het hele verhaal dat wij naar de hemel gaan klopt niet", zegt de auteur van de Groeibijbel in de laatste aflevering van de videoserie '5 Bijbelverhalen met Piet van Midden'.
Dominee Piet: "De bruid bleef lang verzwegen in alle Bijbelverhalen maar daar is ze in openbaring eindelijk: Het nieuw Jeruzalem. Het mooie is dat de bruidegom bij de bruid komt wonen. Net als in de woestijn vroeger, dat was vaak de plek van de eerste liefde. Daarom stonden 'Joodse' kloosters vaak in de woestijn, omdat ze daar hun bruidegom verwachtten. Het is niet alleen de plek van moord en doodslag maar ook waar bruid en bruidegom ongestoord alleen kunnen zijn. De bruid en bruidegom uit Openbaring gaan dus in hun tent op aarde wonen."
De bruidegom komt naar de bruid toe. Piet: "Het hele verhaal dat wij naar de hemel toegaan klopt niet. De Bijbelse beweging is altijd van boven naar beneden. De Messias kwam ook niet uit de aarde vandaan maar werd van bovenaf gegeven. De toren van Babel komt ook nooit af. Als God ziet dat die toren gemaakt is zegt Hij: 'Oh dat is mooi, laat Ik afdalen'. Hij gebruikt hem als trap naar beneden, niet omhoog. Het idee dat wij naar de hemel gaan, een instantie boven ons, is niet een Bijbels idee. Daar kan ik als Bijbelleraar weinig mee. Als mensen doodgaan en ze zeggen dat ze dan naar de hemel gaan, dan zeg ik van harte: 'Ja'. Dat is iets anders. Maar de bestemming van het grote heil is hier op deze aarde."
Zeven
Het getal zeven komt in het laatste Bijbelboek voortdurend terug. De dominee legt uit waarom dat zo is: "Dat heeft te maken met de Joodse getallenmystiek. Al die verhalen in de Bijbel zijn eigenlijk een soort Babushka-poppetje, die allemaal in elkaar grijpen. Dat betekent dat als er bijvoorbeeld 'zeven gemeenten' staat dat het niet zeven verschillende gemeenten zijn. Ze vormen gezamenlijk de Gemeente van God, met al die verschillende aspecten erin. Als je doortelt is het 49e verhaal het verhaal over de koning en de koningin. Dus het boek Openbaring is dus helemaal niet zo ingewikkeld. Als je de sleutel hebt, is het gemakkelijk. Als in die tijd het boek Openbaring in handen van de Romeinen zou vallen zouden ze slachtoffers krijgen. Dus ze hebben het zo opgesteld dat het op een klassiek boek lijkt vanaf de buitenkant."
De dominee vervolgt: "In Openbaring 12 wordt er bijvoorbeeld geprobeerd om een kind op te eten door de draak. Moeder en kind vluchten vervolgens. Als je dat als klassiek geschoold iemand in die tijd zou lezen, dan zou je denken aan de god Apollo; die op die manier zijn geboorte vindt als hij aan land komt op een dolfijn, terwijl hij achtervolgt wordt door een draak. Maar als je de Bijbel kent denk je aan de vlucht van Jezus uit Egypte of aan de hof van Eden waarin Eva benaderd wordt door een slang. De Bijbel is een soort lasagne, met allemaal laagjes. Je moet de Bijbel niet van A naar B lezen, maar die laagjes ontdekken."
Groeibijbel
Met die gedachte heeft dominee Piet van Midden de groeibijbel geschreven. "Ik leg steeds uit waarom ik bepaalde dingen anders heb opgeschreven. Ik blijf heel dichtbij de tekst."
11
Responses