Mij gaat het niet om allerlei uitleg, maar om het fundament van het christelijke geloof. Als dat bij het vuilnis wordt gezet en met allerlei verhaaltjes omzeild, dan hoeft het voor mij persoonlijk niet, al zijn de verhalen ook nóg zo boeiend van de man.
Dat is het punt wat ik wou maken .
Groetjes,
Elle Previous Message
Dag Elle,
Noch met ter Linden, noch met van Midden ben ik het volledig eens.
Toch spreekt ter Linden mij aan met zijn "verhalen".
Dat zijn interpretatie van de Bijbel etc. op punten anders is dan
de mijne, verhindert mij niet de pareltjes van hem te verzamelen.
De beschadigde laat ik liggen, de mooie witte neem ik mee.
Je presenteerde ons Piet van Midden. Blijkbaar heeft hij ons iets te zeggen. Ook zijn pareltjes wil ik wel verzamelen.
Evenals die van E.Stanley Jones, een Methodistische zendeling.
Als jong ventje heb ik veel preken van Ds.Okke Jager gehoord, iemand die de essentie van het christendom duidelijk beschreef.
Klopten al zijn visie's op de Bijbel; uitleg?
Maar wie durft te beweren de volledige waarheid te hebben, het volledige begrip?
Als Getuige heb ik in openbare lezingen vaak Stanley Jones en Okke Jager geciteerd!
Pareltjes hebben zij gekweekt!
Daarom heb ik het als Getuige nooit erg zwaar gehad,
want ik had meer geloofsbronnen.
De Getuigen stonden, dacht ik, het dichtst bij de juiste Bijbeluitleg,
maar ze waren zo "juridisch/regeltjes".
Okke Jager, Stanley Jones gaven de warmte en de kleur aan het geloof.
Zonder hen was ik waarschijnlijk eerder gestopt met
het Wachttoren-gedoe!
Groetjes,
Leprechaun
Previous Message
Dag Leprechaun,
Inderdaad Nico ter Linden heeft ook zoiets gedaan, maar kennelijk zonder geloof, want hij was z'n geloof kwijt heeft hij wel eens toegegeven. Als je gelooft dat de opstanding van Jezus als een symbolisch iets moet zien, dan is daarmee volgens Paulus het geloof zonder waarde, want het geloof staat en valt juist met echtheid van de opstanding van Jezus (1 Kor. 15:12-19 en context).
https://www.trouw.nl/nieuws/reacties-op-overlijden-nico-ter-linden-nico-maakte-het-geloof-heel-menselijk~bee81db2/
De manier waarop de uitgesproken vrijzinnige dominee de Bijbel uitlegde werd door traditionelere gelovigen hevig bekritiseerd. Zo moest je volgens Ter Linden de opstanding van Jezus symbolisch zien.
Toen hem eens een exposé van een briefschrijver over zijn ‘verwerpelijke ideeën’ werd voorgelegd zei hij: “Laat niemand denken dat het privéketterijen van mij zijn, wat ik schrijf is volstrekt onorigineel, het wordt aan geen behoorlijke universiteit ter wereld anders gedoceerd.”
“Nico maakte het geloof heel menselijk, hij leerde: Het is niet echt gebeurd, maar wel waar."
https://www.trouw.nl/nieuws/vooral-niet-te-gelovig-zijn~b047cc73/
Hele volksstammen kwamen op hem af, uit alle wijken van Den Haag tot ver daarbuiten. En zijn gehoor beperkte zich zeker niet tot de gegoede burgerij, de intelligentsia en de koninklijke familie. In de zestien jaren, van 1983 tot 1999, dat Ter Linden zijn Haagse gemeente diende, heeft hij de van oudsher inderdaad nogal elitaire 'bontmantelkerk' aan het Lange Voorhout juist weten om te vormen tot een brede gemeenschap waar alle rangen en standen en zowel vrijzinnigen als midden-orthodoxen zich konden thuisvoelen.
Mits zij tenminste niet de Bijbel van kaft tot kaft waar wilden hebben. Want dan waren zij, net als bij broer Nico, bij Carel aan het verkeerde adres. Met zijn grote voorliefde voor 'het verhaal' is hij echt een telg uit de zogenaamde Amsterdamse School. Je bereikt mensen met een verhaal, niet met een betoog, is zijn stellige overtuiging. Bijbelse verhalen intrigeren Ter Linden in het bijzonder, omdat alle menselijke grondthema's erin naar voren komen, zowel in de relatie tussen God en mensen als in die tussen mensen onderling: geloof en twijfel, trouw en ontrouw, overmoed, traagheid, schuld. Verhalen ook, die niet werkelijk hoeven te zijn gebeurd, om toch heel waardevol en waar te kunnen zijn. Want om de vorm, om het letterlijke bijbelverhaal gaat het niet. In de opvatting van de Amsterdamse school dient de vorm slechts als voertuig voor de boodschap. Of Kaïn Abel werkelijk heeft doodgeslagen of dat Jacob Esau echt heeft bedrogen, is niet zo belangrijk. Waar het volgens Ter Linden in zulke verhalen om gaat is de christelijk-humanistische vraag 'is het jij óf ik of is het jij én ik?'
Vanwege deze bijbelopvatting kreeg Ter Linden vorig jaar april flink om de oren van onder meer Eduard Bomhoff. Zeer tegen de zin van deze streng-gelovige econoom had hij er op de opiniepagina van NRC Handelsblad voor gepleit in de verhalen over Jezus' opstanding en hemelvaart zoiets als een legende te zien. ,,Niet om ons van het geloof in de boodschap van deze verhalen te ontdoen, maar juist om het te behouden', schreef hij. ,,Immers, legende betekent: dat wat in deze verhalen 'gelezen moet worden'. Wat wij daarin hebben te hóren, te verstaan.'
Juist dat balanceren tussen geloof en ongeloof, hoop en scepsis, twijfel en vertrouwen, maakt Ter Linden voor vele geloofstwijfelaars tot zo'n aantrekkelijk predikant. ,,Je moet als dominee vooral niet te gelovig zijn, want dan verlies je het contact met je gemeente,' hield hij destijds ook Ewoud Roos (37) voor, die van 1991 tot 1994 als vicaris in de Kloosterkerk nauw met Ter Linden samenwerkte, hem later op zijn verzoek assisteerde in het ouderenpastoraat en de begrafenisdienst leidde van Ter Lindens in 1996 overleden vrouw Diede.
Misschien ben ik dan wel heel naief voor wat mijn geloofsfundament betreft, maar wat hij leerde daar kan ik niks mee, hoe mooi hij ook kon vertellen......
Wat de "hemelverwachting" betreft, Paulus wijst gelovigen er op dat als men bij Christus hoort, men de beloften aan Abraham beërft. Die beloften waren een nazaat die tot zegen van de mensenwereld zou zijn, m.n. Jezus de Christus. De tweede belofte was een landbelofte. Hij zou het land beërven waarin hij als vreemdeling had rondgetrokken na zijn verhuizing uit Ur.
Het waren beloften door "de hemel" gegeven, door God aan hem gegeven en ze zouden vervuld worden door zijn nazaat Jezus de Christus.
Nergens een beloofde hemel waar men eeuwig zou kunnen en mogen juichen voor Gods troon......
Groetjes,
Elle Previous Message
Dag Elle,
Een interessante link die je geeft.
Die dominee Piet van Midden is een interessante figuur, althans met interessante gedachten.
Verfrissen dat hij de hemelverwachting van gelovigen afwijst en vervangt door een aardse verwachting!
De Groeibijbel is speciaal gericht op tieners zag ik, een soort hervertelling van de Bijbel.
Hij zit niet stil!
Ds. Nico ter Linden heeft zoiets ook *gedaan, maar niet speciaal gericht op tieners.
In de zeer uitgebreide afdeling boeken in de plaatselijke kringloop zag ik ze regelmatig liggen: *"Het verhaal gaat", maar door één of ander vooroordeel liet ik ze liggen.....tot ik toch een exemplaar kocht en mee naar huis nam.
Vanaf dat moment, als ik weer een deel "Het verhaal gaat" zag liggen, nam ik het mee. Hij "hervertelt" het Verhaal heel boeiend.
Dom vooroordeel van mij, maar dat kan gebeuren.
Terug naar Piet van Midden:
Ik kwam ergens ook tegen dat hij de dood ziet als een "slaap" tot het moment van de opstanding!
Kortom een "vrijdenker" in de PKN en universitair docent Hebreeuws aan de universiteit in Tilburg.
Groeten,
Leprechaun Previous Message
12
Responses