Heb je ook al een jaartal voor die opstanding gevonden?
Groetjes,
Elle Previous Message
natuurlijk staat er iets van in het OT, bv Ez.37 en 38 eerst gaat het over de dorre beenderen wat de opstanding inhoudt, daarna het herstel, en dan het optrekken van Gog ertegen, en daarmee vervalt deze Gog voor de komst JC maar juist na de 1000 jaar Previous Message
Dag Johanna (1),
Over die zaken kan men inderdaad vragen stellen. Maar krijgt men antwoorden? Sommige van de antwoorden staan in het OT .
Even een vraagje: Welke bijbelvertaling gebruik jij zo dagelijks, zodat ik die kan gebruiken als ik met jou discussiëer?
Groetjes,
Elle
Previous Message
Dag Elle, ik heb je bericht met bemoediging gelezen, desondanks blijf ik me vragen stellen.
Betreft de brieven van de apostel Paulus:
- Romeinen 9-11 en de Openbaringen van Johannes, betreft het herstel voor Israel en het 1000 jarig koninkrijk.
Groetjes Johanna.
Psje, al vind ik jou these erg aannemelijk vanuit mijn gevoels leven Previous Message
Dag Lambert,
Dank voor je gedachten.
Voor mij is, zoals gezegd, het tijdstip van het brengen van het offer, waarbij Jezus uitroept "het is volbracht", en waarbij het oude verbond werd vervangen door het nieuwe verbond door Christus' bloed, van het grootste belang. Als het zou gaan om de verwoesting van stad en tempel, dan had dat er wel bijgestaan i.p.v. het offer.
God trad op met een nieuwe verhouding, met een nieuw verbond, tot zijn volk. Een nieuw tijdperk ging in met het brengen van het verzoenoffer wat God zelf verschafte door zijn Zoon geboren te laten worden en na 30 jaar naar het volk te zenden om hen tot berouw en omkering te brengen, en daarna, met het gebruiken van de "sleutels van het koninkrijk" door Petrus, de Samaritanen en daarna de overige volken der mensenwereld.
Wat de boze "aion" van Gal. 1:4 betreft, daarbij wordt in de oude NWV verwezen naar Rom. 12:2 waar wordt gezegd dat men niet langer naar de huidige aion moet worden gevormd, maar dat men veranderd moet worden door onze geest te hervormen, opdat wij ons ervan kunnen vergewissen wat de goede en welgevallige en volmaakte wil van God is.
Daarom is en wordt nog steeds ook het evangelie van het koningschap van Jezus gepredikt, of het nou op een gebrekkige wijze of met welomschreven woorden wordt verteld, het wórdt gepredikt tot aan de dag van Christus (Filip. 1:3-6).
Dat is m.i. voor volgelingen van Christus belangrijk gedurende de volledige aion, en niet slechts voor 40 jaar van die aion, van 30-70 GT .
De vraag is dan: Wanneer is die dag van Christus? Petrus zegt dat in zijn dagen het oordeel begon bij het huis van God, en daarbij vraagt hij zich af wat het einde zal zijn van hen die ongehoorzaam blijven aan het evangelie van God.
Het huis van God was in de 1e plaats het volk waarover Mozes als knecht was aangesteld en vervolgens werd Christus als Zoon in 33 GT aangesteld over dat zelfde volk Israël.
De Hebreeënschrijver zegt dan: Zijn Huis zijn wij, de messiasbelijdende Joden, indien wij de vrijmoedigheid en de hoop waarin wij roemen, [tot het einde onverwrikt] vasthouden (Heb. 3:1-6 NBG-1951).
Wat de uitbetaling van de beloning betreft, in 2 Tim. 4:1-8 zegt Paulus: "1 Ik betuig u nadrukkelijk voor God en Christus Jezus, die levenden en doden zal oordelen, met beroep zowel op zijn verschijning als op zijn koningschap:
2 Verkondig het woord, dring erop aan, gelegen of ongelegen, wederleg, bestraf en bemoedig met alle lankmoedigheid en onderrichting.
3 Want er komt een tijd, dat [de] [mensen] de gezonde leer niet [meer] zullen verdragen, maar omdat hun gehoor verwend is, naar hun eigen begeerte zich [tal] [van] leraars zullen bijeenhalen,
4 Dat zij hun oor van de waarheid zullen afkeren en zich naar de verdichtsels keren.
5 Blijf gij echter nuchter onder alles, aanvaard het lijden, doe het werk van een evangelist, verricht uw dienst ten volle.
6 Want wat mij aangaat, reeds word ik als plengoffer geofferd en het tijdstip van mijn verscheiden staat voor de deur.
7 Ik heb de goede strijd gestreden, ik heb mijn loop ten einde gebracht, ik heb het geloof behouden;
8 Voorts ligt voor mij gereed de krans der rechtvaardigheid, welke te dien dage de Here, de rechtvaardige rechter, mij zal geven, doch niet alleen mij maar ook allen, die zijn verschijning hebben liefgehad."
"Te dien dage" van vers 8 wijst terug naar vers 1 waarin het gaat over de oordeelsdag waarop zowel de levenden als de doden zullen worden geoordeeld. Op die dag ontvangt o.a. Paulus de krans der rechtvaardigheid, niet eerder en niet later, naar mijn mening. Alle doden zijn nog niet geoordeeld......, noch alle levenden .
Maar goed, zoals altijd: Ieder z'n opvattingen .
Hartelijke groeten,
Elle Previous Message
Dag Elle, ik wil jou zeer zeker geen stempel opdrukken dat jij je bv iets zou verbeelden. Wij zijn gewoon met elkaar mensen ieder met een eigen inzicht en inderdaad zijn wij wat dat betreft enigermate halsstarrig ik bekijk dat eerder als een vorm van "Bibelfest" zijn, dwz dat teksten niet te verbloemen zijn doch de uitleg verschillend kan worden opgevat en dan heeft ieder het zijne. Zo zie ik "in" de volheid der tijden" niet specifiek het ultimo einde van een tijd.(Hebr 9:26) In het besluit van de samenstelsels van dingen, betrof een korte periode. Aan het einde der tijden van toen, kwam Jezus op aarde en zijn regie over de gelovigen begon na zijn doop en van zijn executie af restten er nog ca 40 jaren totdat de bewuste aeon ten einde was. Eigenlijk is deze 40 jaar een kleinigheid in tijd als je van meer als 1000 jaren uitgaat . Wij doen evenzo om iets in het laatst der week te zetten, dat kan al op dinderdag of vrijdag beginnen. Voor mij is het duidelijk dat de ca 40 jaren terecht werden omschreven als de Laatste Dagen(korte tijd) en wel voor het 'besluit van het samenstel van dingen van toen, waar, maar nog binnen het tijdsbestek van deze boze eon, Jeruzalem werd verwoest.'Het besluit van het samenstel betrof duidelijk het einde van de wereld of beter, de eon en daarom kom ik op het jaar 70. Dat je mij als 'partial preterist'ziet is dan begrijpelijk, ofschoon ik nergens een groepering aanhang, Dat dat past in mijn dagen of tijden berekening was alleen maar een bijkomstigheid wat precies op 70ad viel ,en zo voor mij wel een ondersteuning was ,dat ik dan deze tijden of dagen gelijk mag stellen met aeonen.. In mijn tijdlijn viel zodoende het jaar 70ad op het einde van de vierde eon na Eva. Ik heb bemerkt dat men door de eeuwen heen steeds uitgegaan is van 1000 jaar voor 1 dag en 7 dagen voor het geheel wat wel een aannemelijke these was, doch nooit haalbaar is gebleken noch middels MT., noch middels de LXX.waar men JC al verwachtte in ca 500ad. Previous Message
Dag Lambert,
Het heeft even geduurd, maar hier is eindelijk een antwoord .
Laat ik dit vooraf gezegd hebben: Ik spreek slechts naar het onderscheidingsvermogen, de kennis en het inzicht wat ik van de inhoud en de boodschap van de bijbel heb, net als iedere gelovige dat heeft naarmate hij of zij zich daarin verdiept. Ik verbeeld me niets. Het is slechts mijn onvolmaakt begrip van iets, meer niet.
Uit Hebr. 9:26 maak ik op dat er bij het brengen van Jezus’ offer op Golgotha aionen (meervoud) zijn geëindigd, in het Grieks “sunteleia ton aionon”. Daaruit blijkt m.i. dat er een nieuwe aion was aangebroken.
Dat blijkt m.i. ook uit het feit dat Jezus vlak na zijn opstanding aan de apostelen de opdracht geeft om al de volken tot discipelen te maken. Hij spreekt daar in Mat. 28:20 over een aion waarin het evangelie moet worden gepredikt tot alle volken (dus niet slechts de toenmalig bekende wereld), en hij zou met hen zijn tot aan de “sunteleia ton aionos” of “voleinding der aion", "voleinding van het tijdperk" (enkelvoud), (Strong # 4930, zie ook #4931 onderaan bij de twee pics die ik heb geplaatst).
Deze uitdrukking betekent letterlijk: “a joint final payment”; by metonymy “completion (describing the end of the present age) en worden gebruikt in Mat. 13:39, 40, 49; Mat. 24:3; 28:20; Hebr. 9:26.
Waar in de NWV “samenstel van dingen” staat, daar staat in het Grieks “aion”, dus “tijdperk”. Zoals eerder gezegd kunnen en gebeuren allerlei zaken in een aion, en kunnen binnen een aion ook chronos- en kairostijden zich voordoen.
De aion waar Jezus over spreekt, is nog niet geëndigd. Zou dat wel het geval zijn dan zouden we de resultaten ervan zien. Dan zou de oogst van de tarwe en het onkruid al achter ons liggen, anders gezegd dan zou de opstanding op de laatste dag van de aion, de oordeelsdag van deze aion, al voorbij zijn en zouden we in het paradijs leven. Maar we leven nog steeds in “de boze aion” (Gal. 1:4), de aion waarin het koninkrijk gepredikt wordt als aanwezig (Kol. 1:13-14) en bezig totdat de laatste vijand, de dood, is uitgeschakeld doordat alle doden opstaan en samen met alle levenden voor Jezus’ troon staan (Mat. 25:31-46).
Als de dood de laatste vijand is die uitgeschakeld wordt bij de toekomstige wederkomst of ‘parousia’ zoals deze in 1 Kor. 15:20-28 en 42-58 wordt vermeldt, dan moet satan vóór die tijd zowel gebonden als ontbonden en vernietigd zijn in de tweede dood, want als satan er nog zou zijn bij de wederkomst en na de wederkomst, dan is de dood niet de laatste vijand die wordt verslagen door de opstanding van alle doden.
Logisch geredeneerd moet satan dus ergens in de ‘boze aion’ zowel gebonden als ontbonden worden, en vernietigd worden als waarschijnlijk de vóórlaatste vijand. Ergens in die ‘boze aion’ moet satan zowel uit de hemel geworpen zijn, als gebonden en weer kort losgelaten en dan de vernietiging ingaan met Gog en Magog (Op. 12 geheel; 20:1-3 en daarna 7-10).
Op. 20:4 en 6 en 11-15 gaan over wat er op de oordeelsdag gebeurt, zie vers 4 waar er oordeelstronen worden neergezet en er wordt op die tronen plaatsgenomen (het oordeel begint in vers 11 en eindigt in vers 15), waarin de oordeelsdag met het symbolische getal 1000 jaar dan wordt beschreven, net als dat deze oordeelsdag in Mat. 13:24-30, 36-43 en 47-49 wordt besproken en wat er dan gebeurt.
Ik weet niet de lengte van aionen. Ik meen wel te weten dat de aion waarin wij leven, begonnen is met de opstanding van Jezus en het geven van alle autoriteit (het koninklijk priesterschap naar de orde van Melchizedek, Ps. 110) aan hem in hemel en op aarde totdat hij wederkomt om de laatste vijand te vernietigen, de dood, en wel door de opstanding der doden. Want als de laatste vijand onttroond is geeft Jezus zijn koningschap terug aan God de Vader opdat God zij alles in allen (1 Kor. 15:23-28).
Voor wat het waard is ......
Groetjes,
Elle
Previous Message
dag elle, ik zou graag wat bijbelse ondersteuning zien dat de periode vanaf de opstanding van jc tot zijn komst een aeon zou zijn. tevens heb je het over 'onze' aeon wat op de laatste. misschien ben je vergeten dat de schrijvers het over de 'boze'eon hadden en het einde ervan , het samenstel van dingen of de wereld.
mi maak je er een potje van, en dat zal jij ook wel van mijn uitleg denken. wanneer wordt satan bv voor 1000 jaar gebonden en wanneer wordt hij losgelaten, ? als je naar jou rekent wordt hij na de oordeelsdag aan het einde der tijden losgelaten (waar hij de natien zal verleiden), omdat hij met de komst gebonden wordt. Hoe lang zie je dan een eon? nu al 2000 jaar geleden en wat met de voorgaanden? Het zou beduiden dat het om willekeurige tijdsperioden zou handelen waar men geen staat op kan maken een onordelijk geheel zoals meer uitleggers van een eon menen en over alles doorgaans maar 5 tellen met de schepping incluis en evenzo van rekbare lengte met meer als duizenden jaren verschil. Het valt mij op dat theologen en bijbel geleerden totaal geen notie van een eon hebben. Previous Message
30
Responses