Previous Message
Ik beschouw, met Op. 13:1-10 in gedachten, dat het een speciale Romeinse keizer is omdat hij speciaal wordt genoemd. Het is nl. nog altijd hetzelfde beest als het beest wat uit de zee kwam. En dat was m.i. het Romeinse rijk, de vierde koning en het vierde beest uit Dan. 2 en 7.
Klopt en wie hier zit te wachten op een nog toekomstige koning, zal vermoedelijk eeuwig kunnen wachten. Net zo min er een Anglo-Amerikaanse Wereld ooit heeft bestaan of zal bestaan.
Gewoon de geschiedenis lezen geeft op vele vragen een antwoord.
Het beeld uit Daniel laat duidelijk 4 "echte" Wereldmachten zien, waarvan het ijzer (benen) het Romeinse Rijk voorstellen moet. De voeten uit ijzer en leem, duiden op een verlengstuk (al tegenwoordig en/of toekomstig) van het Romeinse Rijk, dat zwak en sterk tegelijkertijd is. Dit laatste blijft moeilijk te interpreteren. Dus iedereen zoals ie zelf voor juist vindt.
Wat betreft de 8ste Koning ligt de zaak veel eenvoudiger. Deze is reeds lang geschiedenis als we onze les goed hebben geleerd.
Daarvoor naar de geschiedenis van het Romeinse Rijk kijken en naar de Joodse Oorlog (Flavius is daarbij een hulp).
Als we naar de "officiele" Romeinse Keizers kijken, dan zien we dat Augustus der eerste was, gevolg door Tiberius, Galigula, Claudis en Nero.
Met Nero (vijde in rij) zitten we in de tijd van de Joodse Oorlog en kort voor de val van Jeruzalem.
Één is er Koning (de zesde dus) en zou dus geen betrekking hebben op Nero, rekenen we echter Julius Ceasar (die officieel geen Keizer was, maar wel Imperator voor het leven) mee, dan is Nero de zesde in rij.
Nu wordt het dan interessant. Tijdens de opstand in 66 n.C. werd het romeins garnizoen in Jeruzalem verslagen en ook de versterking uit Syria moest het onderspit delven.
Keizer Nero stuurde daarop Vespasianus naar Jeruzalem. Vespasianus heroverde Galilea en de hele kuststreek tegen het einde van 68 n.C. terug van de Joden.
Nero was inmiddels gestorven (het beest dat was maar niet is) en in Rome waren er opstanden. Het zgn. Vierkeizer (volgens sommigen Driekeizer) Jaar (in 69 n.C.) was vol op gang. Rome leek op een dood Imperium. Galba, Otho, Vitellius, 3 "Keizers" die elkaar binnen één jaar opvolgden.
De legionisten hadden Vespasianus reeds tot hun nieuwe Keizer (7de in rij) uitgeroepen, die daarop naar Rome terugkeerde en zijn zoon Titus naar Jeruzalem stuurde.
Het werk van Titus kennen we allemaal met de val van Jeruzalem in 70 n.C. De Joden kennen dit als Tisha b'Av, hun nationale rouwdag.
Titus volgde zijn vader Vespasianus op (Titus was de eerste Keizer van vader op zoon) en werd zo mee de 8ste Keizer. De Titusboog herinnert tot op de dag van vandaag aan hem, voor sommigen een heldendaad en voor anderen een zeer duistere vlek geschiedenis.
21
Responses