groeten en hou je haaks Previous Message
goede morgen lambert zo zie je de mens is een mens van het na apen van de ander na apen. zijn wij dan toch toch van de apen afkomstig?
onze eigen schappen van handelen krijgen wij van thuis mee bij onze opvoeding. een gezegde is dan dat heeft hij van zijn vader of haar moeder. de lessen in dit heidense leven leren wij door ervaring van de stommiteiten welke wij zelf maken. met het doel er van te leren. niet meer doen dus. groetjes puck. Previous Message
Dat waren ze bij jullie voorlijker als bij ons. Eigenlijk niemand had hier een kerstboom, de buiten-kerkelijken niet omdat ze niet geloofden en de gelovigen (gereformeerd)niet omdat het niet mocht omdat het 'heidens'was. Evenwel had men hier in de grote kerk(N-H) wel een boom en er kwamen daar tijdens viering ook veel anderen. Pas in de jaren 50 kwam de boom opzetten onder de Geref. dat kwam door het volgende ; de dominee van Baflo zijn zus woonde in het westen en logeerde tegen kerstdagen bij hem. Zij kocht ergens wel een boom en tuigde die op. Dat zagen andere Geref. in het dorp en het laat zich raden dat allen de volgende dag ook een boom hadden staan. Nu mocht dat omdat domnie het ook deed. Hetzelfde geval gebeurde in Uithuizen met handwerken op Zondag., waar Domnie's mevr. ook voor het raam zat te borduren, dat was dan trouwens N-H borduren/kantklossen mocht daar toen wel maar sokken breien bleef nog enige tijd verboden Previous Message
Dag Rashida,
Jouw posting raakt de kern van de zaak!!
1 Kor.13 is de essentie!
Mijn Gereformeerde ouders hadden ook altijd een kerstboom,
ik stam nog uit de tijd dat er echte kaarsjes in brandden!
Er stond altijd een emmer water in de buurt!
Gezellige tijd!!!
Groeten,
Leprechaun
Previous Message
Dag Leprechaun
Het is volgens gelovigen, vooral uit de zware hoek, en natuurlijk JG., maar al te vaak een heidens gebeuren. Oma had ook daarom nooit een kerstboom in huis. Het gaat dan om bomenverering volgens het OT. Ja, en wat heet. Ze kreeg wel eens een kerstbakje van de kerk.
Mijn ouders hadden altijd een kerstboom.
Wij trouwens de eerste jaren van ons huwelijk ook. Maar mis het eerlijk gezegd niet. De dennennaalden die uitvielen gaven veel troep.
Vind lichtjes, elektrisch, dan wel op batterij, heel leuk, om de donkere dagen mede door te komen, en is ook wel erg gezellig. kaarsjes branden af en toe.
Maar wie bepaalt nu voor wie wat eigenlijk heidens is?
Schreef als antwoord op een antwoord op mijn FB dat de hele wereld in de macht van de goddeloze ligt.
Maar wie is nu de goddeloze? En wie bepaalt voor wie of iemand goddeloos is.
Kerst betekent in wezen Christus.
Zag op FB in de VS dat sommige gelovigen Jezus feliciteren met zijn verjaardag. Je mag het leven gewoon vieren, en dankbaar zijn er voor. . Alleen is Jezus al heel lang geleden overleden. Zo viert ieder op de eigen wijze.
Het is vele malen beter de naaste lief te hebben, en niet te oordelen wat nu eigenlijk Kerst is, en hoe een ieder het dient te vieren / gedenken. Het feest van het licht, de terugkerende langere dagen van de zon.
Iemand mooie en gezellige dagen wensen is geen slecht idee. En de grootste gebod is echter wel De Liefde.
Men gaat automatisch al niet om met mensen die niet van hetzelfde levenspatroon uitgaan.
Dus Liefde overheerst alle zienswijzen. Zo hoort men met de naaste om te gaan. Gezellig samenkomen, vooral met familie is geen heidens gebeuren. Misschien een tijd van bezinning ook daarbij?
Bijbels of niet. Ieder mens probeert van nature het juiste te doen
https://www.basisbijbel.nl/boek/1_korinti__rs/13
Volgens 1 Kor. 13
Groet
Rashida
11
Responses